Karsten Torebjer – eller komikern Patrik Larsson som finns under peruken – ställer viktiga frågor om dagens humorklimat.
Bild: Sara Strömberg

Publiken är yngre än den brukar vara, men det är kanske inte så konstigt. Låtsasdansken tillika låtsasmediumet Karsten Torebjer – miraklet från Jylland slog igenom på Youtube och har blivit extremt populär på kort tid. Hans låt ”Medium” har också plågat oss hela sommaren.

Nu är detta ”dänske svineägte psychic medium” ute på en utsåld turné med sin andra scenföreställning och det är utan tvekan ett framträdande som överraskar. Inte en enda gång på nästan två timmar tappar det nämnvärt i fart. Karsten Torebjer berättar fullkomligt absurda sagor med hjälp av meningar som publiken fått skriva, spår oss i kaffesump, spelar full, låtsas att han är med i danska efterlyst med maskat ansikte – en hårdbarkad kriminell som är beroende av wienerbröd. Det är ofta naket, mest hela tiden anspelar det på sex och alkohol . Ja, det är faktiskt helgalet –och det är riktigt kul!

Men det som kanske är mest intressant med Karsten Torebjer – eller komikern Patrik Larsson som finns under peruken, är att hans föreställning ställer viktiga frågor om dagens humorklimat. Under 1990-talet läste man ofta om komiker och ståuppare som var trötta på att få frågan ”Vad får man skämta om?” Svaret på den tiden var allt som oftast ”allt”. Den devisen är sedan länge begraven vågar jag påstå. De senaste åren har riksscenen dominerats av Özz Nûjen och Magnus Betnér – komiker som levererat mer politisk satir och samhällsanalyser än raka skämt för skämtens skull.

I det humorklimatet blir Karsten Torebjer en oväntad kontroversiell spelare – som också skojar skamlöst på tidigare nämnda Özz bekostnad. Friskt blandar han buskis under bältet med lättköpt bondkomik och slänger in lite varieté på det. Inte så sällan blir publiken involverad. Det är fruktansvärt roligt, men som åskådare tittar man sig nästan lite nervöst omkring ibland: är det här verkligen okej att skratta åt i dag? De flesta av oss har suttit med vänner eller kolleger och låtit skämten dra iväg lite för långt. Tur att ingen hör oss nu brukar vi säga. Karsten Torebjer skiter i den gränsen. Han vinglar över linjen ibland, men sammanhållet bjuder han på en föreställning som domineras av skicklig tajming, spontanitet och värme – en humoristisk förlösning.

Recension

Karsten Torebjer – miraklet från Jylland

Med Patrik Larsson

(Storsjöteatern, onsdag kväll)